Kompost je skvělým zdrojem nového života, a proto je tak oblíbený u většiny zahrádkářů. Pokud byste chtěli mít jeden kompost na své zahradě i vy, nebude to žádný velký problém. Kompost si totiž vytvoříte z dobře třízeného bio odpadu do kterého patří odpadky veškerého živočišného i rostlinného typu.
Kompostér je základ
Pro tvorbu vlastního kompostu potřebujete takzvaný kompostér – speciální nádobu, které se postará o správné množení bakterií. Kompost si můžete vytvořit i bez kompostéru, například ve vykopané jámě, avšak údržba a udržení správné teploty je zde složitější. Lehce může dojít k přemnožení bakterií, což je špatně.
Aby měl kompost dostatek živin, jsou jeho důležitou součástí také žížaly. Jak je do kompostu nalákat? Dávejte do něho živiny, které jejich tvorbu podporují. Je to káva, vylouhovaný čaj, zbytky zeleniny i ovoce a piliny.
Co do kompostu patří a co naopak ne
Odpad, který kompost tvoří, se dělí na zelený a hnědý odpad. Zelený tvoří zbytky zeleniny, ovoce, čerstvá tráva a listy, hnůj, močůvka, kávový lógr a čaj. Hnědý pak tvoří suché listí, větve, sláma, skořápky od vajíček, piliny, třísky, kůra, ořechové skořápky a jiné.
Do kompostu rozhodně nepatří kosti, zbytky masa, popel z uhlí, plasty, sklo, větve z tújí, plevel, slupky z tropického ovoce, pecky, jakékoliv rostliny napadené nemocí, barvy, ředidla, potištěný papír a výkaly.
Najděte správné místo
Pro správnou tvorbu kompostu není důležitý jen správný kompostér, ale také jeho umístění. Rozhodně ho neumisťujte na přímé slunce, které by ho vysušovalo. Nejvhodnější místo je pod stromem nebo keřem, kde je chráněn nejen před slunečními paprsky, ale i před deštěm. Kvůli jeho zápachu je vhodné najít skytější a odlehlejší místo v zahradě, které není moc využívané. Zároveň by mělo být dobře přístupný.
Jak tedy kompost vytvořit?
Jeho základem je první vrstva hnědého odpadu, která by měla mít zhruba 15 cm. Na tento základ navazuje vrstva zelená. Odpadové vrstvy by se poté měly střídat. Důležité ovšem je zachovat poměr vrstev odpadu – na jeden díl zeleného připadají tři díly odpadu hnědého. Větší části jako jsou větve či kůra rozdrťte nebo nalámejte na menší kusy, čímž proces kompostování urychlíte.