• Moojo
  • Moojo
  • Moojo
  • Moojo
  • Moojo
  • Moojo
 

Světla vdechnou interiéru atmosféru. Víte, jak je správně rozmístit v obývacím pokoji a v pracovně?

Praha, 15. března 2016 – Většina z nás je nechává až jako jeden z posledních úkonů při zařizování interiéru, ale myslet na ně bychom měli hned zpočátku. Ano, řeč je o nejrůznějších světlech, lustrech, lampách a lampičkách, které našemu obytnému prostoru nejen dodávají atmosféru, ale pomáhají také posvítit na naše každodenní činnosti. Jejich správným a promyšleným rozmístěním totiž můžeme jen získat a k tomu ještě předejít některým zdravotním obtížím, které ze špatného umístění světel plynou. Pojďme si tedy společně pomocí světel vykouzlit příjemný prostor, kde se budeme nejen dobře cítit, ale budeme v něm i dobře vidět.

 „Ideální čas, kdy přemýšlet o rozmístění světel, je v době, kdy vzniká projekt. Stačí poradit se s elektrikářem a naplánovat dostatečný počet zásuvek a vývodů na světlo. Pokud takovou možnost nemáte, stěhujete se do bytu už dodělaného nebo jen měníte interiér, je dobré si vše předem rozkreslit. Sortiment dnes nabízených světel je velmi široký a najdete v něm plno svítidel stropních, nástěnných nebo stojacích s různou pohyblivostí i intenzitou světla,“ vysvětlila Tereza Kouklová, spoluzakladatelka světelného butiku a značky claro.

Základní pravidlo zní, že každá místnost má mít své centrální svítidlo; ale to rozhodně nestačí. Pomocí dalších menších světel je vhodné vytvořit v místnosti jednotlivé zóny, které budou svou světelnou atmosférou odpovídat konkrétním potřebám. Osvětlení použité pro relaxační zónu se totiž výrazně liší od toho, které použijeme v pracovním koutku nebo dětském pokoji.

stolní lampaNejexponovanější místností většiny domácností bývá obývací pokoj, a proto si také zaslouží nejvíce pozornosti. Jako centrální osvětlení zde můžeme dobře použít světla s pohyblivými rameny či otáčivými bodovkami. Pokud máme v tomto pokoji knihovnu s místem na čtení a relaxačním koutkem, rozhodně je dobré do něj pro čtenáře umístit samostatnou stojací lampu s nastavitelnou lampičkou. K relaxaci a odpočinku by toto světlo mělo umožňovat regulaci intenzity jasu. V obou případech dbáme na to, aby se světlo neodráželo v televizní obrazovce. Zapomenout bychom rozhodně neměli ani na zdroj světla umístěný za televizí. Sledování televize v úplné tmě totiž poškozuje zrak a u citlivějších lidí může vyvolat i bolesti hlavy. K tomuto úkolu zcela postačí stolní nebo stojací lampa, kterou při sledování televize rozsvítíme. Pro vytvoření útulné domácí atmosféry pak můžeme v obývacím pokoji umístit světla dekorativní, tedy pro osvětlení obrazů, plastik nebo i květin.

„Výběr světel nám dnes značně zjednodušují i výrobci a designéři. Koupit si tak můžete celé kolekce světel, které jsou dobře využitelné třeba právě v obývacím pokoji. U nás ve světelném butiku je to například série s názvem Wood & Metal. Zdaleka už také neplatí, že designová světla jsou drahá a nedostupná. Značku claro. jsme založili právě se záměrem uvést na trh originální světla za ceny dostupné každému,“ upřesnila Tereza Kouklová.

lampaDůležitým prostorem, kde je třeba dbát na správné osvětlení, je i místo k práci. Ať už se jedná o celou pracovnu, nebo jen pracovní kout, největší důraz by zde měl být kladen na co nejlepší využití denního světla. Je totiž nejpřirozenější a nejzdravější, i když například večer je nezbytné ho nahradit světlem umělým. Na kvalitní stolní lampě bychom v pracovnách určitě šetřit neměli. Samozřejmostí by měla být její velká horizontální i vertikální pohyblivost a kvalitní žárovka s teplým podtónem. Samotnou lampu je třeba umístit tak, aby nestínila při psaní ruce, tedy pravákům zleva a levákům zprava. Světlo při práci nesmí oslňovat, takže žárovka by měla být částečně krytá a ve výšce maximálně do úrovně očí.

lampa 2

„Kromě klasických stolních lamp lze v pracovnách dobře využít i netradiční kousky. Například naše lampy GLINT mají magnet, takže si s nimi variabilně posvítíte tam, kde je právě potřeba. Určitě je ale dobré nakombinovat tyto flexibilní kousky s trvale umístěnou pracovní lampou,“ dodala Tereza Kouklová, spoluzakladatelka světelného butiku a značky claro.

Všechny produkty lze zakoupit v showroomu claro., Národní třída 27, Praha nebo na e-shopu www.claro.cz.

O Tomáš Pavlík

Architektura a vše kolem moderního bydlení nás prostě baví! Pomáháme vám řešit běžné starosti s bydlení, jsme inspiraci v nových trendech a staráme se každodenní přísun novinek!

Komentovat

Email nebude zveřejněn. Povinné pole jsou označena *

*

Sledujte nás na Facebooku!

Buďte s námi stále v kontaktu!
Sledujte trendy v moderním bydlení.