Léto už je opravdu pryč, ale vy máte stále na záhonku nebo v květináči na balkoně bylinky? Pak je nejvyšší čas je začít sušit.
Jak správně sušit bylinky
Nejkvalitnější budou bylinky, pokud je dáte sušit hned po jejich sesbírání. Základem pro správné sušení bylinek je dobře větratelná a suchá místnost. Ideální je pak půda, kde vzduch cirkuluje. Sušit bylinky však můžete kdekoliv jinde. Třeba i v obýváku. Vyhněte se však kuchyni nebo koupelně. Je tam velká vlhkost. V létě lze sušit bylinky také venku, ale pouze za teplého a suchého počasí a ve stínu.
Ve svazku i naležato
Byliny i s natí můžete svázat do menších kytiček a zavěsit. Zajistíte tak přístup vzduchu ze všech stran a nemusíte je obracet. Listy a květy se dobře suší na roštech, sítech nebo v papírových krabicích. U sušení naležato je nutné byliny často otáčet.
Využijte troubu nebo sušičku potravin
Pokud nemáte příznivé prostory pro sušení, můžete využít troubu nebo sušičku na potraviny. Musíte ale hlídat nastavení trouby a dobu sušení! Doporučená teplota se liší podle druhu byliny, obecně je to však kolem 30 stupňů.
Správně usušené bylinky poznáte při pomačkání. Šustí, rozpadají se na malé části, jsou křehké a také se lámou. Musí mít rovněž zdravou barvu a nesmí zhnědnout ani zčernat.